Daily quiz 29 is yet another update to our series of GPAT MCQ/ GPAT questions. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.





Q1. Barbiturates with substitution at the following position possess acceptable hypnotic
activity?

(A) 1,3-Disubstitution
(B) 5,5-Disubstitution
(C) 1,5-Disubstitution
(D) 3,3-Disubstitution

Q2. A drug (200 mg dose) administered in tablet form and as intravenous injection (50 mg dose) showed AUG of 100 and 200 microgram hr/mL, respectively. The absolute availability of the drug through oral administration is :
(A) 125%
(B) 250 %
(C) 12.5%
(D) 1.25%

Q3. A selective serotonin reuptake inhibitor is
(A) Imipramine
(B) Iproniazide
(C) Fluoxetin
(D)Naphazoline

Q4. Anisocytic stomata are present in
(A) Senna
(B)Digitalis
(C) Belladonna
(D) Coca





Q5. Proton pump inhibitors like omeprazole and lansoprazole contain the following ring
system?

(A) Pyrimidine
(B)Benzimidazole
(C) Benzothiazole
(D) Oxindole

Q6. Bacopa monnieri plant belongs to ______family.
(A)Scrophulariacea
(B) Leguminosae
(C) Polygalaceae
(D) Rubiaceae

Q7. A metabolite obtained from Aspergillus terreus that can bind very tightly to HMG CoA reductase enzyme is
(A) Fluvastatin
(B) Cerivastatin
(C) Lovastatin
(D) Somatostatin

Q8. Cyclophosphamide as anticancer agent acts as
(A) alkylating agent before metabolism
(B)alkylating agent after metabolism
(C) phosphorylating agent after metabolism
(D) DNA intercalating agent

Q9. Amitryptyline is synthesized from the following starting material.
(A) Phthalic anhydride
(B) Terephthalic acid
(C) Phthalamic acid
(D) Phthalimide

Q10. In Gas-Liquid Chromatography, some of the samples need to be derivatized in order to increase their?
(A) volatility
(B) solubility
(C)thermal conductivity
(D) polarizability





1-B;  2-C;    3-C;    4-C;   5-B;   6-A;    7-B;   8-B;   9-B;    10-D


Bookmark this page as more GPAT MCQ quizzes are on the way.