Daily quiz 31 is yet another update to our series of GPAT MCQ/ GPAT questions. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT 2017 paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.






Q1.  An angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitor for which both renal elimination and metabolism are important in the elimination of the drug and its active metabolites is:
     a. enalapril.
b. fosinopril.
c. lisinopril.
d. quinapril.
Q2. Which of the following terms indicates a loss of moisture?
a. Deliquescence
b. Efflorescence
c. Hygroscopicity
d. Polymorphism
Q3. Correct statements regarding reversed-phase high-performance liquid chromatography include which of the following?
   I The stationary phase is hydrophobic.
II The mobile phase is polar.
III The compound to be separated is very polar.

a. I only
b. III only
c. I and II only
d. II and III only





Q4. Identify the correct pathway of blood flow from the small intestine to the liver:
   a. haemorrhoidal vein → portal vein.
b. mesenteric vein → portal vein.
c. haemorrhoidal vein → inferior vena cava.
d. mesenteric vein → hepatic artery.
e. gastric vein → hepatic vein.
Q5. Once daily dosing of aminoglycosides is effective due to:
a. prolonged residence of the antibiotic in the body.
b. post-antimicrobial effect.
c. enhanced tissue accumulation.
d. reduced renal clearance.

Prepare GPAT in 30 days.
Q6. All of the following statements concerning the lyophilization of a parenteral product are correct, EXCEPT:
a. there is minimal loss of activity in heat labile materials.
b. the liquid must be frozen to below the eutectic temperature.
c. the solute usually forms an amorphous glass.
d. the eutectic temperature is the freezing point of the drug solution.





Q7. Dopamine is useful in the treatment of cardiogenic shock because it:
I selectively dilates renal and mesenteric vascular beds.
II does not induce peripheral vasoconstriction.
III decreases the force of myocardial contraction.

a. I only
b. III only
c. I and II only
d. II and III only
Q8. The shock and airway edema of anaphylaxis are best treated with:
a. salbutamol.
b. diphenhydramine.
c. epinephrine.
d. acetazolamide.
Q9. Enkephalins are peptides that:
a. have narcotic antagonist activity.
b. exert actions resembling those of opiates.
c. are found only in the central nervous system.
d. cause blood vessel wall relaxation.
Q10. Atropine poisoning can be recognized by all of the following signs or symptoms, EXCEPT:
a. dry skin.

b. flushed appearance.
c. delirium and restlessness.
d. diarrhea.

 

 





1-B;  2-B;    3-C;    4-B;   5-B;   6-D;    7-A;   8-C;   9-B;    10-D

 

 


Bookmark this page as more GPAT MCQ quizzes are on the way.