Daily quiz 33 is yet another update to our series of GPAT exam MCQ/ GPAT exam questions. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT exam 2017 paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.





 

Q1.  Prolonged use of steroids may cause
a) hypoglycemia
b) hypotension
c) decrease in bone matrix protein
d) early healing of wound

Q 2. Which one among the following statements is not correct?
a)
Vaccines stimulate active immunity
b) Vaccines are used for long term prophylaxis
c) Patient receives antibodies in active immunization
d) Patient produces antibodies in active immunization

Prepare GPAT in 30 days.

 Q3.  Tropane system is fusion of
a)
Pyrrolidine & Piperidine
b) Pyrrolidine & Pyrimidine
c)
Pyrrole&Pyrazine
d) Thiophene& Piperidine

 Q4. Following adverse effects are rightly paired with a causative anti-malarial drug except :
a)
Lichenoid skin eruption : Chloroquine
b) Steven-Johnson syndrome   :    Quinine
c) Hallucinations : Mefloquine
d)  Prolongation of QTc   : Halofantrine

 Q5.  Which one among the following drugs is not metabolized by liver
a)
Phenytoin
b) Erythromycin
c) Penicillin – G
d) Cefotaxime




 Q6. Testosterone may be used

  1. to treat breast and endometrial cancer in females.
  2. to treat hypogonadism in males.
  3. to suppress postpartum breast enlargement.

Which of the above statements is/are correct?
a)
1, 2, and 3     

b) 1 and 2 only                    
c) 2 and 3 only                      
d) 1 only

Q7. Class 100 clean room is defined as a room in which the particle count in the is
a)
not more than 100 per cubic foot of 0.5 µm and larger in size
b) not more than 120 per cubic foot of 0.5 µm and larger in size
c) not less than 100 per cubic foot of 0.5 µm and larger in size
d) not less than 150 per cubic foot of 0.5 µm and larger in size

Prepare GPAT in 30 days.

Q8. Chemotherapeutic agent, who does not inhibit the microtubules formation, is
a)
Paclitaxel
b) Colchicine
c) Vincristine
d) Vinblastine

 Q9. A prescription order calls for 500 ml 2.0% aminosyn, but the pharmacy has 8.0% stock solution. How much of aminosyn 8.0% is required to prepare 500 ml of above solution?
a) 120 ml
b) 147 ml
c) 125 ml
d) 250 ml

 Q10. Which one of following chemical/pharmaceuticals classes of agents is incorrectly matched with its acid/base nature
a)
Adrenergic α2 -agonist :basic
b) Prostaglandins : acidic
c) 4-Quinolines :basic
d) Meglitinides : acidic


1-C;  2-C;    3-A;    4-B;   5-B;   6-C;    7-A;   8-A;   9-C;    10-D

 


Bookmark this page as more GPAT MCQ quizzes are on the way.