Daily GPAT QUIZ 36 is another update to our series of MCQ GPAT QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT exam 2017 paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end. Scroll down to start GPAT QUIZ 36.

Q1. Almost all the urea is formed in this tissue:
a) Kidney
b) Urethra
c) Uterus
d) Liver

Q2. Morphine content in Opium is:
a) less than 0.5 %.
b) between 0.5 and 1.0 %.
c) between 1.0 and 5 %.
d) between 10 and 15 %

Q3. Reasons for using coatings on tablets include all of the following, EXCEPT:
a) to mask the taste of the drug.
b) to mask the odor of the drug.
c) to improve the appearance of the tablet.
d) to increase the drug’s release rate.





Q4. Which of the following weak acids ionizes to give the strongest conjugate base?
a) HClO
b) CH3COOH
c) HF
d) HCN

Q5. An antibiotic which inhibits DNA dependent RNA polymerase is
a) Mitomycin C
b) Actinomycin D
c) Streptomycin
d) Puromycin

Q6. Auxiliary labels which should be used on cotrimoxazole suspension include which of the following?
I- Shake well before using.
II- Take with plenty of fluids.
III- Exposure to sunlight may cause adverse reactions.
a) I only
b) II and III only
c) I and II only
d) I, II and III

Q7.The method used for assaying volatile oil content of drugs is
a) water-damp distillation
b) extraction of light petrol
c) distillation by Marcusson’s method
d) determination of loss on drying





Q8. Which of the following is not an adverse effect of Heparin?
a) Bleeding
b) Thrombocytopenia
c) Hypokalemia
d) Osteoprosis

Q9. The fraction of bound receptors in a well-defined drug-receptor binding system is determined by:
I – The equilibrium drug-receptor dissociation constant.
II- The free drug concentration.
III- The total receptor concentration.
a) I only
b) III only
c) I and II only
d) II and III only

Q10. Calculate the pH of a 0.50 M solution of NaNO2.
a) 12.18
b) 5.48
c) 1.82
d) 8.52


1-D;  2-D;    3-D;    4-B;   5-D;   6-D;    7-A;   8-C;   9-C;    10-D


Bookmark this page as more GPAT MCQ quizzes are on the way.