Pharma quiz 44 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

  1. For perfect wetting of a solid surface, the contact angle of the wetting liquid with solid surface should be:

a) 0

b) 10-90

c) 90-180

d) 180

 

2. For assessing the wetting ability following test is employed:

a) Draves test

b) Air permeability method

c) Coulter-current apparatus

d) None of the above

 

3. The SI unit of spreading coefficient is:

a) Nm

b) NmSec

c) N/m

d) Nm/se

 

4. Volhard’s method for the endpoint detection in the precipitation titrations is mainly used for the:

a) Acidic solution

b) Basic solutions

c) Neutral solutions

d) All solutions

 

5. Which of the following can be used as an indicator in the Fajan’s method of end point detection in the precipitation titrations?

a) Eosin

b) Flourscein

c) None of the above

d) Both

 





6. Which of the following method employed back titration for the determination of end point in precipitation titrations?

a) Fajan’s Method

b) Volhard’s method

c) Mohr’s method

d) None of the above

7. Which of the following method employed the principal of adsorption for the determination of end point in precipitation titrations?

a) Fajan’s Method

b) Volhard’s method

c) Mohr’s method

d) None of the above

 

8. End point determination in the Mohr’s method is done by the help of following indicator:

a) Eosin

b) Flourscein

c) Chromate

d) Permagnate

 

9. Which of the following local anaesthetics is an amide chemically?

a) Procaine

b) Lidocaine

c) Cocaine

d) Benzocaine

 

10. Which of the following local anaesthetics is an ester chemically?

a) Tetracaine

b) Bupivicaine

c) Mepivicaine

d) Prilocaine




1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A C A C B A C B A