Pharma quiz 46 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

1.  MAO-B inhibitor in the treatment of Parkinson’s Disease

a)      Converts levodopa to dopamine

b)      Delays the metabolism of dopamine

c)      Triggers dopamine receptors

d)     All of the above

 

2. Which of the following can be used as solvent in the PMR spectroscopy?

a)      Carbon Tetrachloride

b)      Chloroform

c)      Butanol

d)     Ethanol

 

3. Which of the following is most stable carbanion?

a)      10carbanion

b)      20carbanion

c)      30carbanion

d)     Methyl carbanion

 

4. Which of the following reaction undergoes through free radical mechanism?

a)      Chlorination of methane in the presence of light

b)      Addition of HBr to alkene

c)      Reaction of alcohol in the presence of an acid

d)     Addition of HCl to alkyne

 

5. The most stable carbocation among the following is:

a)      10carbocation

b)      20carbocation

c)      30carbocation

d)     Methyl carbocation




 

6. Bradykinesia of Parkinson’s disease is

a)      Hurried walking

b)      Slowness of movement

c)      Small handwriting

d)     Soft speech

 

7. The common cause of chronic progressive parkinsonism is

a)      Gene mutation

b)      Toxins

c)      Trauma

d)     All of the above

 

8. The unit of chemical shift in PMR spectroscopy is:

a)      Hertz

b)      Ppm

c)      Joules

d)     Testla

 

9. Arrange the following compounds in order of decreasing chemical shift for the underlined hydrogens

            CH3CH2CH3 CH3OCH2CH3 Cl2CHCH2CH3 ClCH2CH2CH3
                  a       b       c      d

a)      b > c > a > d

b)      b > c > d > a

c)      c > b > a > d

d)     c > b > d > a

 

10. The unit of coupling constant in PMR spectroscopy is:

a)      Hertz

b)      Ppm

c)      Joules

d)     Tesla




 

Answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
D A A A C B D B B A