Drug Inspector

PHARMA QUIZ 45

PHARMA QUIZ 45




 

Pharma quiz 45 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

1.  The short acting local anaesthetic among the following is:

a) Procaine

b) Lidocaine

c) Cocaine

d) Benzocaine

 

2. The main mechanism of action through which local anaesthetics act is:

a) Ca channel blockers

b) Na Channel blockers

c) K Channel opener

d) Chloride channel blocker

 

3. Hybridization of carbon atom in a carbocation is:

a)      Sp3

b)      Sp2

c)      Sp

d)     Dsp3

 

4. When an external magnetic field is applied, what happens to the protons in a sample?

a)      All protons align with the field.

b)      All protons align opposite to the field.

c)      Some protons align with the field and some align opposite to it.

d)     All protons assume a random orientation

 

5. Which of the following will readily go for SN1 reaction:

a)      Methyl chloride

b)      1 methyl 1, chloro ethane

c)      1,1 di methyl 1, chloro ethane

d)     Chloroethane

 





6. The part of the brain most affected in Parkinson’s Disease is

a)      Corpus striatum

b)      Putamen

c)      Substantia nigra

d)     Thalamus

 

7. Why is dopamine not the drug of choice for symptomatic treatment of Parkinson ’s Disease when the symptoms of Parkinson’s disease are caused by loss of dopamine

a)      Dopamine cannot cross the blood brain barrier

b)      Dopamine has serious side effects

c)      Dopamine is less tolerated

d)     All of the above

 

8. Which of the following compounds has the MOST deshielded protons?

a)         CH3Cl

b)         CH3I

c)         CH3Br

d)         CH4

 

9. Levodopa is used along with Carbidopa in the treatment of Parkinson’Disease because Carbidopa

a)      Aids Levodopa to cross blood brain barrier

b)      Blocks the early conversion of Levodopa into dopamine

c)      Enhances the absorption of levodopa

d)     All of the above

 

10. Which of the following compounds is used as the refrence copmpound in the PMR spectroscopy?

a)      Tetramethylsilane

b)      methyl fluoride

c)      methanol

d)     Methyl amine




Answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B B C C C D A D A

Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments
PHARMA QUIZ 44

PHARMA QUIZ 44




Pharma quiz 44 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

  1. For perfect wetting of a solid surface, the contact angle of the wetting liquid with solid surface should be:

a) 0

b) 10-90

c) 90-180

d) 180

 

2. For assessing the wetting ability following test is employed:

a) Draves test

b) Air permeability method

c) Coulter-current apparatus

d) None of the above

 

3. The SI unit of spreading coefficient is:

a) Nm

b) NmSec

c) N/m

d) Nm/se

 

4. Volhard’s method for the endpoint detection in the precipitation titrations is mainly used for the:

a) Acidic solution

b) Basic solutions

c) Neutral solutions

d) All solutions

 

5. Which of the following can be used as an indicator in the Fajan’s method of end point detection in the precipitation titrations?

a) Eosin

b) Flourscein

c) None of the above

d) Both

 





6. Which of the following method employed back titration for the determination of end point in precipitation titrations?

a) Fajan’s Method

b) Volhard’s method

c) Mohr’s method

d) None of the above

7. Which of the following method employed the principal of adsorption for the determination of end point in precipitation titrations?

a) Fajan’s Method

b) Volhard’s method

c) Mohr’s method

d) None of the above

 

8. End point determination in the Mohr’s method is done by the help of following indicator:

a) Eosin

b) Flourscein

c) Chromate

d) Permagnate

 

9. Which of the following local anaesthetics is an amide chemically?

a) Procaine

b) Lidocaine

c) Cocaine

d) Benzocaine

 

10. Which of the following local anaesthetics is an ester chemically?

a) Tetracaine

b) Bupivicaine

c) Mepivicaine

d) Prilocaine




1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A C A C B A C B A

Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments
PHARMA QUIZ – 43

PHARMA QUIZ – 43




Pharma quiz 43 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end. 

 

 

1. Which of the following is employed for the study of particle volume measurement?
a) Coulter current method
b) Andearson apparatus
c) Sieving
d) Optical microscopy
2. According to USP, the coarse powder is defined as which can pass 50% through the sieve no. of:
a) Greater than 1000
b) 355-1000
c) 180-355
d) 125-180

3. The SI unit of specific surface is :
a) m2/Kg
b) m/Kg
c) m-1
d) m-2

4. Hausner index for a free flowing powder should be equal to:
a) 1.2
b) 1.6
c) 1.8
d) 2.6

5. A powder has true volume of 20 ml and bulk volume was found to be 25 ml. What will be its predicted flow property?
a) Free flow
b) Good flow
c) Fair flow
d) Poor flow




6. For the good flow of a powder its angle of repose should be:
a) Less than 30
b) 30 to 40
c) 40 to 50
d) Greater than 50

7. The SI unit of surface tension is:
a) Nm
b) NmSec
c) N/m
d) Nm/sec

8. The SI unit of surface free energy is:
a) Nm
b) NmSec
c) N/m
d) Nm/sec

9. Du Nouy ring method used for the calculation of surface tension of liquid employs a ring which is made up of:
a) Platinum- Gold
b) Platinum- Iridium
c) Gold-Silver
d) Platinum-Silver

10. Difference between the potential between the actual surface and the neutral region in a solid liquid interface is defined as:
a) Zeta potential
b) Nernst Potential
c) Both
d) None of the given

 





Answers:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
a a a a d a c a b b
Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments
Recruitment for Drug Inspector (12 posts) in APSC  (Government Jobs)

Recruitment for Drug Inspector (12 posts) in APSC (Government Jobs)




No of Posts : 12

Scale of Pay: Rs. 8.000/- to Rs. 35.000/- PB-3 with Grade Pay of Rs. 5100/- PM plus other allowances as applicable from time to time as per Govt. Rules.

Age: 18 years to 43 years as on 3rd March, 2016 as per Personnel (B) Deptt. Office Memorandum No. A BP.06/2016/04 dated 03/03/2016

Qualification:
A. Candidate must:
Be a Graduate in Medicine or Science of a University recognized for the purpose by the Appointing Authority and have had at least one year Post graduate training in laboratory under:
i.A Government analyst appointed under the Drugs Act, 1940 or
ii. A Chemical Examiner or
iii. A Fellow of the Royal Institute of Chemistry of Great Britain Branch (Branch. E.) or
iv. The Head of an Institute specially approved for the purpose by the appointing authority
(b) Hold a Degree in Pharmacy or Pharmaceutical Chemistry or Post graduate Degree in Chemistry with Pharmaceutical as special Subject recognized for this purpose by the Appointing Authority or the Associate Diploma of the Institution Chemists (India) obtained by passing the examination with “Analysis of Drugs and Pharmaceuticals’ as one of the subjects
or
(c) Hold the Pharmaceutical Chemist’s Diploma granted by the Pharmaceutical Society of Great Britain.
(d)Desirable Qualification – Preference will be given to candidates having uniformly good academic qualification, good health for extensive travelling and experience in handling legal matters related to their job in Govt, of Assam Institutions.

HOW TO APPLY
a.  The name of the post applied for should be clearly written in “bold letters” in the Envelope containing the application form.

b.  Application form may be obtained by downloading the same from the APSC’s website www.apsc.nic.in.

c.The last date of receiving duly filled up application form in the Commission’s office is fixed on 21/11/2016 during office hours.

d.   Applications (including applications received through post) received after the last date fixed for receipt shall not be entertained.

e.    Applications which are signed by the candidates and accompanied by all particulars as called for in the application form prescribed by the Commission only shall be considered and candidates fulfilling all the terms of the advertisement of the respective posts shall be called for a Screening test / Viva-voce interview where necessary as decided by the Commission.




f.  (i) All candidates whether in Government Service or in Government owned Undertaking or other similar organizations/Corporatbns/Boards/Bodies or in private employments should forward his/her application through his/her Controlling Officer/Employer. He/ She should ensure that the application reaches the Assam Public Service Commission within the closing date, failing which it is liable to be rejected even if it had been submitted to the Controlling Officer/Employer before the closing date.

(ii) The Commission shall in no way be responsible in the event of any candidate after appointment is not released by the concerned authority to enable him/her to join the new post

HOW TO FILL UP THE FORM
a.  Applicants must affix 1 (One) copy of recent photograph on the space provided in the application form firmly with good quality glue/adhesive and also should enclose another copy along with the application. The photograph must be signed prominently. The Commission shall not be responsible for detachment/ loss of the photograph.

b. Since the practice of furnishing attested copies of certificates/mark sheets etc. by competent authority has been discontinued by the Govt., the applicant shall furnish copies of certificate/mark sheet etc. declared by himself/herself as certified to be true copy of the original along with the application.

c.  In case of detection of any false declaration / statement made by any applicant, his/her application will be rejected and will also be penalized as per Rules/Law. Self attested photocopies of Certificate / Mark Sheet from HSLC onwards and also Caste Certificate / Registration Certificate / Experience Certificate (where necessary) should be furnished invariably and should be tagged properly without any chance of getting lost during transit. The Commission will not be responsible for any such loss due to improper tagging.

d.Incomplete application in terms of the Advertisement will be summarily rejected. No documents will be entertained after the last date of submission of application

WRITTEN TEST / INTERVIEW:
If the number of applications received is large, the
i. Commission may short-list the number of candidates either on the basis of their marks obtained in the qualifying academic examination required for the post in terms of advertisement.
-OR-
ii.  By holding Screening test (Multiple choice objective type written examination) which will be notified in due course.

The list of candidates whose applications are found valid or rejected after scrutiny will be made available in the Assam Public Service Commission’s website (apsc.nic.ln) showing grounds of rejections in due course.

Posted by anurag in JOBS, 0 comments
Recruitment for Drug Inspector (12 posts) in APSC (Government Jobs)

Recruitment for Drug Inspector (12 posts) in APSC (Government Jobs)

No of Posts : 12

Scale of Pay: Rs. 8.000/- to Rs. 35.000/- PB-3 with Grade Pay of Rs. 5100/- PM plus other allowances as applicable from time to time as per Govt. Rules.

Age: 18 years to 43 years as on 3rd March, 2016 as per Personnel (B) Deptt. Office Memorandum No. A BP.06/2016/04 dated 03/03/2016

Qualification:
A. Candidate must:
Be a Graduate in Medicine or Science of a University recognized for the purpose by the Appointing Authority and have had at least one year Post graduate training in laboratory under:
i.A Government analyst appointed under the Drugs Act, 1940 or
ii. A Chemical Examiner or
iii. A Fellow of the Royal Institute of Chemistry of Great Britain Branch (Branch. E.) or
iv. The Head of an Institute specially approved for the purpose by the appointing authority
(b) Hold a Degree in Pharmacy or Pharmaceutical Chemistry or Post graduate Degree in Chemistry with Pharmaceutical as special Subject recognized for this purpose by the Appointing Authority or the Associate Diploma of the Institution Chemists (India) obtained by passing the examination with “Analysis of Drugs and Pharmaceuticals’ as one of the subjects
or
(c) Hold the Pharmaceutical Chemist’s Diploma granted by the Pharmaceutical Society of Great Britain.
(d)Desirable Qualification – Preference will be given to candidates having uniformly good academic qualification, good health for extensive travelling and experience in handling legal matters related to their job in Govt, of Assam Institutions.

HOW TO APPLY
a.  The name of the post applied for should be clearly written in “bold letters” in the Envelope containing the application form.

b.  Application form may be obtained by downloading the same from the APSC’s website www.apsc.nic.in.

c.The last date of receiving duly filled up application form in the Commission’s office is fixed on 21/11/2016 during office hours.

d.   Applications (including applications received through post) received after the last date fixed for receipt shall not be entertained.

e.    Applications which are signed by the candidates and accompanied by all particulars as called for in the application form prescribed by the Commission only shall be considered and candidates fulfilling all the terms of the advertisement of the respective posts shall be called for a Screening test / Viva-voce interview where necessary as decided by the Commission.

f.  (i) All candidates whether in Government Service or in Government owned Undertaking or other similar organizations/Corporatbns/Boards/Bodies or in private employments should forward his/her application through his/her Controlling Officer/Employer. He/ She should ensure that the application reaches the Assam Public Service Commission within the closing date, failing which it is liable to be rejected even if it had been submitted to the Controlling Officer/Employer before the closing date.

(ii) The Commission shall in no way be responsible in the event of any candidate after appointment is not released by the concerned authority to enable him/her to join the new post

HOW TO FILL UP THE FORM
a.  Applicants must affix 1 (One) copy of recent photograph on the space provided in the application form firmly with good quality glue/adhesive and also should enclose another copy along with the application. The photograph must be signed prominently. The Commission shall not be responsible for detachment/ loss of the photograph.

b. Since the practice of furnishing attested copies of certificates/mark sheets etc. by competent authority has been discontinued by the Govt., the applicant shall furnish copies of certificate/mark sheet etc. declared by himself/herself as certified to be true copy of the original along with the application.

c.  In case of detection of any false declaration / statement made by any applicant, his/her application will be rejected and will also be penalized as per Rules/Law. Self attested photocopies of Certificate / Mark Sheet from HSLC onwards and also Caste Certificate / Registration Certificate / Experience Certificate (where necessary) should be furnished invariably and should be tagged properly without any chance of getting lost during transit. The Commission will not be responsible for any such loss due to improper tagging.

d.Incomplete application in terms of the Advertisement will be summarily rejected. No documents will be entertained after the last date of submission of application

WRITTEN TEST / INTERVIEW:
If the number of applications received is large, the
i. Commission may short-list the number of candidates either on the basis of their marks obtained in the qualifying academic examination required for the post in terms of advertisement.
-OR-
ii.  By holding Screening test (Multiple choice objective type written examination) which will be notified in due course.

The list of candidates whose applications are found valid or rejected after scrutiny will be made available in the Assam Public Service Commission’s website (apsc.nic.ln) showing grounds of rejections in due course.

Posted by anurag in JOBS, 0 comments
Opening for Drug Inspector (12 posts, Government Jobs) in APSC

Opening for Drug Inspector (12 posts, Government Jobs) in APSC

No of Posts : 12

Scale of Pay: Rs. 8.000/- to Rs. 35.000/- PB-3 with Grade Pay of Rs. 5100/- PM plus other allowances as applicable from time to time as per Govt. Rules.

Age: 18 years to 43 years as on 3rd March, 2016 as per Personnel (B) Deptt. Office Memorandum No. A BP.06/2016/04 dated 03/03/2016

Qualification:
A. Candidate must:
Be a Graduate in Medicine or Science of a University recognized for the purpose by the Appointing Authority and have had at least one year Post graduate training in laboratory under:
i.A Government analyst appointed under the Drugs Act, 1940 or
ii. A Chemical Examiner or
iii. A Fellow of the Royal Institute of Chemistry of Great Britain Branch (Branch. E.) or
iv. The Head of an Institute specially approved for the purpose by the appointing authority
(b) Hold a Degree in Pharmacy or Pharmaceutical Chemistry or Post graduate Degree in Chemistry with Pharmaceutical as special Subject recognized for this purpose by the Appointing Authority or the Associate Diploma of the Institution Chemists (India) obtained by passing the examination with “Analysis of Drugs and Pharmaceuticals’ as one of the subjects
or
(c) Hold the Pharmaceutical Chemist’s Diploma granted by the Pharmaceutical Society of Great Britain.
(d)Desirable Qualification – Preference will be given to candidates having uniformly good academic qualification, good health for extensive travelling and experience in handling legal matters related to their job in Govt, of Assam Institutions.

HOW TO APPLY
a.  The name of the post applied for should be clearly written in “bold letters” in the Envelope containing the application form.

b.  Application form may be obtained by downloading the same from the APSC’s website www.apsc.nic.in.

c.The last date of receiving duly filled up application form in the Commission’s office is fixed on 21/11/2016 during office hours.

d.   Applications (including applications received through post) received after the last date fixed for receipt shall not be entertained.

e.    Applications which are signed by the candidates and accompanied by all particulars as called for in the application form prescribed by the Commission only shall be considered and candidates fulfilling all the terms of the advertisement of the respective posts shall be called for a Screening test / Viva-voce interview where necessary as decided by the Commission.

f.  (i) All candidates whether in Government Service or in Government owned Undertaking or other similar organizations/Corporatbns/Boards/Bodies or in private employments should forward his/her application through his/her Controlling Officer/Employer. He/ She should ensure that the application reaches the Assam Public Service Commission within the closing date, failing which it is liable to be rejected even if it had been submitted to the Controlling Officer/Employer before the closing date.

(ii) The Commission shall in no way be responsible in the event of any candidate after appointment is not released by the concerned authority to enable him/her to join the new post

HOW TO FILL UP THE FORM
a.  Applicants must affix 1 (One) copy of recent photograph on the space provided in the application form firmly with good quality glue/adhesive and also should enclose another copy along with the application. The photograph must be signed prominently. The Commission shall not be responsible for detachment/ loss of the photograph.

b. Since the practice of furnishing attested copies of certificates/mark sheets etc. by competent authority has been discontinued by the Govt., the applicant shall furnish copies of certificate/mark sheet etc. declared by himself/herself as certified to be true copy of the original along with the application.

c.  In case of detection of any false declaration / statement made by any applicant, his/her application will be rejected and will also be penalized as per Rules/Law. Self attested photocopies of Certificate / Mark Sheet from HSLC onwards and also Caste Certificate / Registration Certificate / Experience Certificate (where necessary) should be furnished invariably and should be tagged properly without any chance of getting lost during transit. The Commission will not be responsible for any such loss due to improper tagging.

d.Incomplete application in terms of the Advertisement will be summarily rejected. No documents will be entertained after the last date of submission of application

WRITTEN TEST / INTERVIEW:
If the number of applications received is large, the
i. Commission may short-list the number of candidates either on the basis of their marks obtained in the qualifying academic examination required for the post in terms of advertisement.
-OR-
ii.  By holding Screening test (Multiple choice objective type written examination) which will be notified in due course.

The list of candidates whose applications are found valid or rejected after scrutiny will be made available in the Assam Public Ser

Posted by anurag in JOBS, 0 comments