FREE GPAT MCQ

PHARMA QUIZ 47

PHARMA QUIZ 47




 

Pharma quiz 47 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

1.  Electromagnetic radiations used in the PMR spectroscopy is:

a)      UV radiations

b)      Radio wave frequency

c)      Infrared radiations

d)      Short wave radiations

 

2.  The electrophilic substitution reactions occurring at pyrrole occurs most predominantly at :

a) C-2

b) C-3

c) C-4

d) C-5

 

3.  The electrophilic substitution reactions occurring at indole occurs most predominantly at :

a) C-2

b) C-3

c) C-4

d) C-5

 

4.  Which of the following heterocyclic compounds will readily undergo Diels-Alder reaction?

a) Furan

b) Thiophene

c) Benzene

d) Pyrrole

 

5.  Which of the following compounds has the MOST deshielded protons?

a)    CH3F

b)    CH3Cl

c)     CH3OH

d)    CH4

 





6.  The time dependent viscosity change is observed in some fluids. In one such case, Gel-Sol-Gel transformation is observed. This phenomenon popularly known as:

a)  Rheopexy

b) Negative Thixotropy

c) Thixotropy

d) Bingham bodies

 

7.  An typical example of Bingham bodies include:

a)  Paints

b) Emulsion

c) Suspension

d) Toothpaste

 

8.  Which of the following is the unit of kinematic viscosity?

a)    Pa.s

b) m2s-1

c) Poise

d) Nm

 

9.  The fluid in which viscosity increases with increase in rate of shear is considered as:

a)  Plastic flow

b) Dilatant flow

c) Pseudoplastic flow

d) Newtonian flow

 

10.  An typical example of pseudoplastic fluid include:

a) Paints

b) Emulsion

c) Suspension

d) Toothpaste




 

Answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A B A A C D B B C
Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments
PHARMA QUIZ 45

PHARMA QUIZ 45




 

Pharma quiz 45 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

1.  The short acting local anaesthetic among the following is:

a) Procaine

b) Lidocaine

c) Cocaine

d) Benzocaine

 

2. The main mechanism of action through which local anaesthetics act is:

a) Ca channel blockers

b) Na Channel blockers

c) K Channel opener

d) Chloride channel blocker

 

3. Hybridization of carbon atom in a carbocation is:

a)      Sp3

b)      Sp2

c)      Sp

d)     Dsp3

 

4. When an external magnetic field is applied, what happens to the protons in a sample?

a)      All protons align with the field.

b)      All protons align opposite to the field.

c)      Some protons align with the field and some align opposite to it.

d)     All protons assume a random orientation

 

5. Which of the following will readily go for SN1 reaction:

a)      Methyl chloride

b)      1 methyl 1, chloro ethane

c)      1,1 di methyl 1, chloro ethane

d)     Chloroethane

 





6. The part of the brain most affected in Parkinson’s Disease is

a)      Corpus striatum

b)      Putamen

c)      Substantia nigra

d)     Thalamus

 

7. Why is dopamine not the drug of choice for symptomatic treatment of Parkinson ’s Disease when the symptoms of Parkinson’s disease are caused by loss of dopamine

a)      Dopamine cannot cross the blood brain barrier

b)      Dopamine has serious side effects

c)      Dopamine is less tolerated

d)     All of the above

 

8. Which of the following compounds has the MOST deshielded protons?

a)         CH3Cl

b)         CH3I

c)         CH3Br

d)         CH4

 

9. Levodopa is used along with Carbidopa in the treatment of Parkinson’Disease because Carbidopa

a)      Aids Levodopa to cross blood brain barrier

b)      Blocks the early conversion of Levodopa into dopamine

c)      Enhances the absorption of levodopa

d)     All of the above

 

10. Which of the following compounds is used as the refrence copmpound in the PMR spectroscopy?

a)      Tetramethylsilane

b)      methyl fluoride

c)      methanol

d)     Methyl amine




Answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B B C C C D A D A

Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments