PHARMA MCQ

PHARMA QUIZ 47

PHARMA QUIZ 47




 

Pharma quiz 47 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

1.  Electromagnetic radiations used in the PMR spectroscopy is:

a)      UV radiations

b)      Radio wave frequency

c)      Infrared radiations

d)      Short wave radiations

 

2.  The electrophilic substitution reactions occurring at pyrrole occurs most predominantly at :

a) C-2

b) C-3

c) C-4

d) C-5

 

3.  The electrophilic substitution reactions occurring at indole occurs most predominantly at :

a) C-2

b) C-3

c) C-4

d) C-5

 

4.  Which of the following heterocyclic compounds will readily undergo Diels-Alder reaction?

a) Furan

b) Thiophene

c) Benzene

d) Pyrrole

 

5.  Which of the following compounds has the MOST deshielded protons?

a)    CH3F

b)    CH3Cl

c)     CH3OH

d)    CH4

 





6.  The time dependent viscosity change is observed in some fluids. In one such case, Gel-Sol-Gel transformation is observed. This phenomenon popularly known as:

a)  Rheopexy

b) Negative Thixotropy

c) Thixotropy

d) Bingham bodies

 

7.  An typical example of Bingham bodies include:

a)  Paints

b) Emulsion

c) Suspension

d) Toothpaste

 

8.  Which of the following is the unit of kinematic viscosity?

a)    Pa.s

b) m2s-1

c) Poise

d) Nm

 

9.  The fluid in which viscosity increases with increase in rate of shear is considered as:

a)  Plastic flow

b) Dilatant flow

c) Pseudoplastic flow

d) Newtonian flow

 

10.  An typical example of pseudoplastic fluid include:

a) Paints

b) Emulsion

c) Suspension

d) Toothpaste




 

Answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A B A A C D B B C
Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments
PHARMA QUIZ 44

PHARMA QUIZ 44




Pharma quiz 44 is another update to our series of MCQ QUIZ. The aim is to make life easier for aspirants looking for GPAT/NIPER exam paper practice. Our each quiz consist of 1o MCQs based on complete B.Pharm syllabus. At times there could be one subject or topic dominant in a quiz but we make sure the other subjects/topics get their due in upcoming quizzes. The answers to these questions is given at the end.

  1. For perfect wetting of a solid surface, the contact angle of the wetting liquid with solid surface should be:

a) 0

b) 10-90

c) 90-180

d) 180

 

2. For assessing the wetting ability following test is employed:

a) Draves test

b) Air permeability method

c) Coulter-current apparatus

d) None of the above

 

3. The SI unit of spreading coefficient is:

a) Nm

b) NmSec

c) N/m

d) Nm/se

 

4. Volhard’s method for the endpoint detection in the precipitation titrations is mainly used for the:

a) Acidic solution

b) Basic solutions

c) Neutral solutions

d) All solutions

 

5. Which of the following can be used as an indicator in the Fajan’s method of end point detection in the precipitation titrations?

a) Eosin

b) Flourscein

c) None of the above

d) Both

 





6. Which of the following method employed back titration for the determination of end point in precipitation titrations?

a) Fajan’s Method

b) Volhard’s method

c) Mohr’s method

d) None of the above

7. Which of the following method employed the principal of adsorption for the determination of end point in precipitation titrations?

a) Fajan’s Method

b) Volhard’s method

c) Mohr’s method

d) None of the above

 

8. End point determination in the Mohr’s method is done by the help of following indicator:

a) Eosin

b) Flourscein

c) Chromate

d) Permagnate

 

9. Which of the following local anaesthetics is an amide chemically?

a) Procaine

b) Lidocaine

c) Cocaine

d) Benzocaine

 

10. Which of the following local anaesthetics is an ester chemically?

a) Tetracaine

b) Bupivicaine

c) Mepivicaine

d) Prilocaine




1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A C A C B A C B A

Posted by anurag in PHARMA MCQ, 0 comments